Werkzaamheden in het weekeinde

07-05-2020

De wegen van het windpark zijn klaar, bijna alle kraanopstelplaatsen zijn gereed en de heiwerkzaamheden voor de fundamenten zijn grotendeels afgerond. Om de volgende stap in het bouwproces te kunnen zetten, is het hoogstwaarschijnlijk nodig dat er komende zaterdag (9 mei) wordt doorgewerkt.

Het gaat om het zogeheten koppensnellen. Het beton van het bovenste deel van de heipalen wordt verwijderd. Daardoor komt de wapening in de heipalen bloot te liggen. Deze wapening wordt in de volgende stap vervlochten aan de wapening in het fundament en de ankerkooi. Deze ankerkooi zorgt weer voor de verbinding van het fundament met de windmolen. Als straks het beton rond alle wapening is gestort, vormen de heipalen, het fundament en de windmolen één geheel.

Op de foto bij dit artikel ziet u de heipalen van één van de windmolens. Van dit bovengrondse deel van de heipalen wordt bij het koppensnellen het beton weg gebikt.

De ankerkooien worden volgende week geplaatst. Om te zorgen dat dit belangrijke onderdeel geen vertraging oploopt, is het hoogstwaarschijnlijk nodig om komende zaterdag door te gaan met het koppensnellen. Omdat dit afwijkt van de gebruikelijke werkdagen en -tijden, leek het ons goed dit te melden. Het wegbikken van het beton kan hoorbaar zijn in de omgeving.

© Windpark Weijerswold 2016